Logo Lefdal
Sammelign produkter Opptil 3 produkter av samme produkttype kan sammelignes.

DAB-radio - Er du klar for den nye tidsalderen?

Det finnes omtrent like mange meninger om slukkingen av det velkjente FM-nettet som det er politikere på stortinget, trær i skogen eller mennesker i Norge. Mange lever allerede uten FM i livet sitt, mens andre er like avhengig av den gamle radioen sin som kaffe på morgenkvisten. Og begge deler vil kunne fungere like godt etter nyttår også, om enn med noen justeringer for sistnevnte.  Alle endringer er krevende, men som regel fører de til noe langt bedre for oss. Med det nye DAB+ nettet vil vi ikke bare oppleve mer stabile radiosignaler, men lyden og antallet tilgjengelige kanaler blir også langt bedre.

NÅR SKJER OVERGANGEN TIL DAB I DITT DISTRIKT?

Region 1: Nordland    11. januar 
Region 2: Trøndelag, Møre og Romsdal   8. februar
Region 3: Telemark, Buskerud, Hedmark og Oppland   26. april
Region 4: Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland og Agder-fylkene   21. juni
Region 5: Østfold, Vestfold, Oslo og Akershus   20. september
Region 6: Troms og Finnmark   13. desember


Bor du i Nordland er allerede endringen iverksatt fra 11. januar. Bare noen uker senere, den 8. februar, stenger man av i neste region som består av Trøndelag og Møre og Romsdal. Oversikten ser du over.
Husk at hytta eller familien kanskje befinner seg i en annen slukkeregion enn du gjør, så behovet for DAB+ kan melde seg raskere enn du tror. Bilradioen kan også bli stum, så det er kan være smart å tenke på hva man skal gjøre innen signalet blir kuttet.

Hvorfor DAB?

I all hovedsak handler overgangen om en modernisering av radiotilbudet til deg og meg. FM-nettet har mange utfordringer som omhandler kapasitet, vedlikehold, utbyggingsbehov, landets topografi og et generelt krav til lyd og kvalitet.

Norge er først ute med å stenge det gamle nettet, men det er mye som tyder på at flere land i Europa ligger hakk i hæl. Bilindustrien ser tydeligvis også det digitale skiftet som lurer rundt hjørnet, så flere og flere biler leveres nå med DAB+-radioer.

Det er viktig å merke seg at man ikke får inn DAB+ på eldre DAB-radioer*, men alle DAB+ radioer tar inn FM.

(* For mange år siden, når det ble bestemt å gå for DAB som erstatning for det gamle FM-nettet var teknologien basert på en eldre og mindre avansert variant av DAB. Derfor vil noen av de aller eldste DAB-radioene ikke fungere optimalt i det nye nettet. Pass på at radioen du kjøper er merket med DAB+. Alle radioene vi selger er selvsagt nyeste generasjon DAB+)


Les mer om Dab i hjemmet

Hva betyr overgangen til DAB for deg?

Enkelt sagt betyr den nye digitaliseringen at du som lytter får tilgang til langt flere kanaler enn du har i dag. Årsaken er at DAB-nettet har mye større kapasitet enn FM-nettet. Dette betyr at du kan lytte til en mengde nye kanaler, både fra NRK og kommersielle aktører.

Når du får din nye DAB+ radio i hus vil du oppleve at det er mye enklere å finne dine favorittkanaler. I stedet for å søke på frekvens finner radioen det du leter etter for deg – og gir deg informasjon på displayet slik at du lett kan velge hva du vil høre på.

I det nye DAB+ nettet finner du, i tillegg til de kanalene du kjenner fra før, flere sjangerbaserte kanaler som spiller din favorittmusikk hele døgnet. for eksempel Pop, Rock, Jazz og klassisk. NB! Utvalget kan variere noe avhengig at hvor du bor og avstand til sender (se radio.no for detaljer)

Hvordan får jeg DAB?

Den dagen FM-nettet stenges i din region vil du miste de fleste radiokanalene i den gamle FM-radioen din. Og vi kan vel være enige i en ting – morgenkaffen uten radioen i bakgrunnen er ikke helt det samme… Du kan selvsagt beholde den radioen du har, men for å kunne ta inn radio som før, må du kjøpe en adapter som gjør at du kan ta imot digitale signaler. Les mer om hvilke muligheter som finnes her.


En viktig mottaker det er lett å glemme er bilradioen! For det er ikke bare hjemme på eget kjøkken at radioen blir taus som en østers – også i bilen vil det bli tyst. Men dette er lett å gjøre noe med. For også her kan du installere en enkel adapter i stedet for å skifte ut hele bilradioen din.


LES MER OM DAB I HJEMMET

Les mer om Dab i hjemmet

LES MER OM DAB I BIL

Les mer om Dab i bil

Produktene

Produkter

Kategorier

Merke

Informasjon og kampanjer

Butikker