Logo Lefdal
Sammelign produkter Opptil 3 produkter av samme produkttype kan sammelignes.
 Spar tid

Tidstips i tidsklemma

Det finnes ufattelig mange tidstyver der ute. Små elementer som tar fra oss muligheten til å gjøre det vi virkelig vil. Eller det vi tror at vi vil. Men det finnes også de tingene som nærmest gir oss tid tilbake! Innovasjoner som vi ikke vet at finnes. Eller ting vi ikke tror fungerer. Men vi i Lefdal kjenner til mange av dem – og nå avslører vi hvordan du blir kvitt klesvasken, serverer hjemmelagd mat i hverdagen og får has på hybelkaninene en gang for alle!

Myten om hurtigprogrammene

Det er klart at du kan koke vann og legge klær i bløtt. Du kan selvsagt kjøre et tre timer langt vaskeprogram også, om du har lyst. Men du må ikke. Både klesvask og oppvask kan gå vesentlig raskere om du vil.

I dag skifter vi klær ofte. Veldig ofte! Vi vasker treningstøy og utedresser. Vi vasker sofatrekk og kosedyr – og vi vasker ull. Store mengder ull. Mange vasker konstant. For det kortprogrammet, nei se det kan man ikke bruke. Men det er nettopp det man kan!

Kortprogram har utviklet seg enormt og teknologien gjør at du i dag kan ta en hel del av husholdningens klesvask langt raskere enn man tror – og det blir rent. Voksne, som stort sett holder seg relativt rene i tøyet, kan vaske det aller meste på 40 graders hurtigprogram. Det du har helt innerst vil nok sette pris på både varmere vann og lengere eksponering av vaskemiddel, og det samme gjelder en del av de minste barnas klær, men ellers – kjør på!

Og det samme gjelder oppvasken din. Har du et kortprogram som vasker på 60 grader, er du mer enn langt nok i havn på å få fjernet alt av matrester og bakterier. På 30 minutter er alt klart og så gjenstår det bare å lære alt det rene å flytte seg over i skapene selv.

Tørketrommelen – din kaospilot

Altså, hvor mange har egentlig plass til et tørkestativ i huset? Og hvor lenge henger klærne på det stativet før noen kommer på å ta de ned og rydde de bort? Hadde det ikke vært mye bedre om alt bare kunne gå i tørketrommelen?

Vel – det kan det! I hvert fall det aller meste. Med ny teknologi tørker du alt fra ull til lin og lerret i tørketrommelen. Og når du har kjørt kortprogram først, ja da er klesvasken gjort unna på nesten 1-2-3!

Matlaging

De aller fleste kunne vel ønske at de serverte næringsrik, hjemmelaget mat hver eneste dag. Omtrent rett etter at man er hjemme etter jobb. For de aller fleste av oss fremstår det som komplett umulig. Nærmest som en vits. Men det finnes løsninger som gjør at det går betraktelig raskere å sette ovnsbakte grønnsaker på bordet enn du tror!

Hjemmelaget på Toro-tid!

Nå finnes det nye kombikomfyrer på markedet med for eksempel stekeovn og mikrobølger i en og samme. Eller hva med forhåndsinnstilte programmer? Brått steker du et perfekt andebryst på åtte minutter, en bakt potet tar 20 og de ovnsbakte grønnsakene står på bordet etter ti minutter! Med planlegging og forberedelser vil middagen kunne være klar før barna har vasket hendene og dekket bordet og du får til og med tid til å legge det ut på Instagram!

Hjemmebakt brød

Få ting kan måle seg med duften av nystekt brød om morgenen. Den som blander seg med den snikende lukten av nytraktet kaffe og lyden av et hjem som våkner. Som regel forbeholdt en helgedag, men sånn trenger det ikke være. Og det finnes faktisk flere veier til helgefølelsen på en helt vanlig onsdag.

Brødbakemaskinen er på ingen måte en nyhet, men der man tidligere kunne oppleve å møte en halvstekt deigklump på morgenkvisten er man nå nærmest garantert perfekt resultat hver eneste gang. Og maskinen holder brødet ditt varmt helt til du er klar til å starte dagen.

En annen stor baketrend er langtids- eller kaldheving. Deiger som settes flere timer før de skal brukes, og som krever litt planlegging, men gir bra resultater med vesentlig mindre gjær enn vanlig. Flere brødoppskrifter skal heller ikke eltes, så om du er glad i ferskt brød kan dette være en ypperlig mulighet! Rør sammen deigen og plasser brødformene i stekeovnen. Forhåndsinnstill ovnen på rett temperatur, og etter ti timers heving starter stekeprosessen. Mens du sover! Og når brødene er ferdige, da skrur ovnen seg av etter angitt steketid – og du kan starte dagen med ferskt, hjemmebakt brød.

Saktekoking

Ting som går sakte kan også hjelpe deg i hverdagen – ironisk nok. Med en Slow cooker kan du sette middagen på kok før du går ut i hagen med barna eller rydder på loftet. Eller bare slenger deg på sofaen.

Kort fortalt putter du rett og slett alt du liker i en stor, elektrisk gryte som sørger for at maten er ferdig til bestemt tid. En ypperlig måte å lage gryter og supper, og det passer jo aldeles perfekt med brødet du bakte tidligere på dagen.

Det er ikke alltid det raskeste er det mest tidsbesparende…

De korte sekundene

Det er ikke bare de store halvtimene det hjelper å spare inn. Ett minutt her og ett minutt der er heller ikke å forakte. Særlig ikke om morgenen. Når tiden er knapp og listen over ting som må huskes fremstår som uendelig. Da kan det være godt å tenke over følgende:

- Å lage en kopp kaffe på en helautomatisk kaffemaskin tar vesentlig kortere tid enn traktekaffe
- Nyere småelektroniske hjelpemidler, som vannkoker og brødrister, bruker kortere tid enn eldre varianter da varmeelementer og annen elektronikk blir slitt og oppbrukt.
- Enkelte smoothiemakere bruker bare noen sekunder på å blande en perfekt smoothie
- Vakuumpakker du maten du skal fryse flatt, tiner den lynraskt, og da er det ikke så nøye om du glemmer å ta opp middagen før du løper ut av huset.

Den evige jobben – husarbeid

Noen ting tar faktisk aldri slutt. Aldri. Husarbeid er en av dem. Men det finnes hjelp! Både på enklere, raskere og bedre metoder.

Støvsuging

Bare tanken på å finne frem det store droget fra innerst i skapet, huske å kjøpe støvsugerposer og rense filtre kan jo gjøre en stakkar helt matt i sjela. Det er da robotstøvsugeren kommer inn i bildet. Nå får du en egen hushjelp som jobber mens du er opptatt med ditt, og på de nyeste modellene er det plukket bort en hel del barnesykdommer som gjør at det blir støvfritt de aller fleste plasser.

Det samme gjelder de populært kalte 2 i 1-støvsugerne også. En lett støvsuger du alltid har for parat, med en mindre håndsuger i tillegg. Med denne stående klart er det en smal sak å få bort alle rester etter ettåringens endeløse forsøk på å spise selv eller noen gjenstridige hybelkaniner som må ha gjemt seg godt ved forrige storvask.

Visste du forresten at du også kan få robothjelp til både gressklipping og gulvvask?

Ovnsrens

Ok – hvem bestemte at man skulle ha grillelementet så forbanna krøkkete til oppe i toppen der? Og hvorfor kan ikke de sporene til stekeplatene være litt enklere å fjerne? Hvorfor kan ikke det forbanna stekefettet bare forsvinne av seg selv?!?

Vel – det kan det! Det finnes flere varianter av selvrensende komfyrer og effektive metoder, noen mer bedre enn andre:

- Damprengjøring – dette gjør du enkelt ved å helle ½ liter vann i langpanneplata, sette ovnen på 70 grader og la dampen få jobbe i ca 30 minutter. Dette vil gjøre det lettere å rengjøre ovnen innvendig etterpå.
- Katalyse – ovnen er behandlet med et stoff på innsiden som gjør at fett suges opp fra sidene, toppen og/eller bakveggen. Dette forbrennes delvis når ovnen når en temperatur på over 200 grader. Viktig å merke seg at det ikke er slik at alle veggene nødvendigvis er innsatt med dette stoffet. Ovnen vil likevel kreve normal rengjøring i bunn og flater som ikke er behandlet.
- Pyrolyse – ovnen varmes opp til 500 grader. Ved så høy temperatur forvandles fett og mindre matrester til aske, som etter nedkjøling kan tørkes ut med en bløt klut. Ved jevnlig bruk av denne funksjonen vil ovnen din alltid være ren!

Alltid noe nytt

Hvert år kommer det noe nytt. Noe som vil gjøre hverdagen din litt mer effektiv. Litt raskere. Eller bare litt smartere. Trolig vil det ta noen år før klær bretter seg selv, sokker vaskes i par og poteter skreller seg selv, men noen ting har blitt både enklere og bedre.

Vi vil oppleve at vi bruker telefonene våre til å styre enda mer av våre daglige gjøremål. Fokus på energisparing vil kanskje bli enda større og effektivitet vil være et nøkkelord. Samtidig vil vi kose oss mer, være mer sammen, se hverandre mer og oppleve ting med de vi er glad i.

Teknologien vil jobbe for å tilrettelegge – så er det opp til deg å finne dine lure løsninger.

Sist oppdatert: 02.05.2017 13:30:01