Logo Lefdal
Sammelign produkter Opptil 3 produkter av samme produkttype kan sammelignes.
 TV-guide

TV-ordliste - alle TV-begrepene du trenger å kunne

Tiden da TV-en var tung, firkantet og med innebygd VHS er forbi. TV-en er blitt et smart-objekt med muligheter som imponerer. Men hva betyr egentlig HDR og LCD? Denne oversikten gir en innføring i den smarte TV-hverdagen og alle TV-begrep som finnes der ute, slik at du lettere skal kunne ta nytte av alle de fantastiske mulighetene din Smart-TV byr på.
 TV-guide

55 tommer? 1080P? P?

ʺ(tommer): 55 tommer? Er ikke det ganske stort? Men hvor mye er egentlig en tomme? Jo, når man snakker størrelse på TV’n snakker man alltid om tommer. Dette måles diagonalt fra det øvre venstre hjørne til det nedre høyre hjørnet. Så om du faktisk går for en 55 tommer er den 139,7 cm.

1080P: Dette betyr rett og slett at skjermen har 1080 linjer med piksler vertikalt og 1820 linjer med piksler horisontalt. Men tro det eller ei, P’en står ikke for piksler men for Progressive Scan. Dette betyr at bildet genereres fullstendig hver gang det friskes opp.

3D: Du har kanskje vært på kino å sett filmer i 3D og det samme prinsippet gjelder for TV-skjermen. Du får rett å slett følelsen av at innholdet kommer ut av skjermen- ved for eksempel å bruke 3D-briller.

4K: 4K står som du kanskje har gjettet for 4.000. Dette er omtrent det antallet piksler som finnes i bredden på nye TV-er.

 TV-guide

Ambi-hva? CA-hæ?

Ambilight: Alltid drømt om at TV-skjermen nærmest kryper oppetter veggene? Med Ambilight kan du få et effektfullt lysspill som nærmest flommer ut av TV-en ved hjelp av lysdioder. Disse lysdiodene vil harmonisere med det som skjer på skjermen og dermed gi en utvidet opplevelse som mildt sagt lyser opp TV-hverdagen.

Android TV: Akkurat som på telefonen din er dette en programvare som styrer funksjonene du har på TV-en. Dermed kan du installere apper og få tilgang til spill, musikk og underholdning. Denne programvaren brukes blant annet av Sony og Philips.

Bluetooth: Bluetooth er en kommunikasjonsstandard som fungerer helt trådløst. Dette gjør det mulig å koble utstyr som mobil og høyttalere til TV’en. Kanskje kjenner du det bedre som Blåtann, som mange sier på norsk?

CAM/CA-modul: Også kalt Conditionall access module er en adapter for programkort som man setter inn i TV-en. Kortet kommer for eksempel fra Canal Digital og gir deg tilgang på kanalpakker uten at man trenger en egen mottakerboks.

 TV-guide

DLNA eller DNA?

DLNA: DLNA, eller Digital Living Network Alliance er en kommunikasjonsstandard som gjør at elektronikken vår kan kommunisere. Et eksempel er om TV-en din har DLNA og dermed kan spille av musikk og videoer som ligger på din DLNA-kompatible PC.

DVB: Er en standard for digitale sendinger og står for Digital Video Broadcasting. DVB kan deles inn i DVB-C som betyr at sendingene går over kabel, DVB-T hvor de går på bakkenettet og DVB-S som sender via satellitt.

EPG: Dette er en elektronisk programguide som gjør at du kan se hva som går hvor og når det går. Ja, for når er det du egentlig kan «Keeping up with the Kardashians»? Og hvilken dag valgte de storbonder i Farmen?

 TV-guide

Firefox? På TV-en?

Firefox OS: Igjen så handler det om programvare, og måter å styre TV-en på. Firefox OS gir deg tilgang på smarte apper og løsninger. Denne programvaren finner du blant annet hos Panasonic.

Full HD: Ved Full HD har skjermen 1080x1920p. Tippet du at P’en står for piksler tar du dessverre feil. Her handler det nemlig om Progressive scan, som betyr at bildet genereres i sin helhet når det oppfriskes. Det gir deg en mindre hakkete og klarere opplevelse.

HDCP: Står enkelt og greit for High-Bandwidth Digital Content Protection, som er en digital beskyttelse mot kopiering. Det den gjør er å følge og kryptere kildens signaler til mottakerenheten. Dermed blir det vanskeligere å kopiere innkommende data.

 TV-guide

HDD: Her har vi igjen en forkortelse, og denne kan også knyttes til dataverden. HDD brukes nemlig om lagringsenheten harddisk. Så om dette står nevnt i forbindelse med din nye TV har du altså muligheten til å lagre opptak. Da veldig få TV-er har en slik harddisk innebygd er det ofte snakk om lagring på eksterne disker. Pass også på at du ikke blander HDD med HD.

HDMI: HDMI-kabelen er kanskje TV-hverdagens viktigste kabel der den binder ditt eksterne utstyr til TV-en. HDMI-kabelen er en heldigital overføringsstandard for lyd og bilde og en vanlig TV har som regel tre eller flere innganger.

HDR: Er en bildeforbedring som gir TV-bildet flere nyanser og gir et bilde fler detaljer på de lyse og mørke detaljene som ellers kun ville vært hvite eller sorte.

 TV-guide

LCD og LED? OLED?

LCD: Nå har vi kommet til paneltyper, og først ut er en type som man finner på mange nye TV-er. Men hva er det egentlig? Jo, Liquid Crystal Display er flere lag med glass og filtre som enten blir lyst opp bakfra eller fra sidene ved hjelp fra lysdioder.

LED: Dette er en metode man bruker for å lyse gjennom overnevnte LCD paneler. LED finner man enten på siden eller bak LCD-panelet. Der de sitter bak får man en jevnere belysning mens sideplasserte gir tynnere TV-er.

OLED: En annen paneltype som stadig øker i popularitet er OLED, eller Organic Light Emitting Diodes. I motsetning til LCD skaper alle pikslene i et OLED-panel sitt individuelle lys. Dette gjør det mulig å lage ekstra tynne TV-er. OLED sørger dessuten for et perfekt svartnivå.

PIP: Med PIP kan man se innhold fra flere kilder samtidig. Du kan for eksempel se en film som dekker hele skjermen, samtidig som man har en annen kilde i et lite vindu. Hørte jeg noen si fotballkamp?

 TV-guide

En smart TV?

PVR: Med PVR kan du ta opp TV-sendingene. På nyere TV-er kan du for eksempel ta opp og lagre på en harddisk (HDD) eller minnepinne.

Smart-TV: Er TV-en din smart kan du kjøre og installere små programmer på TV’n. Dette kan være alt fra nettlesere til spill og strømmetjenester. Kanskje drømmer du om å legge kabal på 55 tommer eller bruke timevis på Netflix? Uansett blir det ikke enklere enn med en Smart-TV.

SUHD: Eller Super High Ultra High Definition er omtrent like supert som det høres ut som og brukes for eksempel om Samsungs toppmodeller. Med SUHD skal du få økt fargerom og lysstyrke opp til 1000 nits.

Tizen: Igjen er det snakk om en programvare, og igjen handler det om funksjoner og installasjon av apper. Tizen finner du på Samsungs TV-er.

UHD: Har TV’n din en skjermoppløsning på 3840x2160 piksler så har du en TV med Ultra High Definition. Dette gir deg en økt skarphet – dog kum om videomaterialet har UHD-oppløsning. Dette kommer særdeles godt med om TV’n din for eksempel er en sværing på 60 tommer eller mer.

 TV-guide

USB: Du tenker kanskje at USB er noe vi har på datamaskinene våre- men visste du at vi har USB-innganger på TV-en også? Vanligvis har vi 2-4 innganger og man kan for eksempel koble til eksterne lagringsenheter.

VESA: Om TV-en din er VESA-kompatibel kan du rett å slett henge den på veggen. Da er det viktig å huske at også stativene og festene du bruker skal ha denne standarden.

 TV-guide

WebOS: Når vi så skal innom enda en programvare er det LG`s operativsystem det handler om. Som nevnt tidligere er det operativsystemet som gjør TV-en din til det den er – med medfølgende muligheter til å laste ned apper og programvare.

WiDi: Med denne trådløse nettverksstandarden blir det mulig å overføre bilder og lyd trådløst til TV-en fra andre enheter som har WiDi- slik som nye PC-er.

 TV-guide

WiFi: Som du kanskje vet er WiFi en nettverksstandard som støttes av alt vi har av enheter. Har TV-en din innebygd WiFi betyr det at den kan kobles til ditt hjemmenettverk og dermed bruke det til å kommunisere med andre enheter og internett.

WiFi Direct: Er en trådløs kommunikasjonsløsning som lar utstyret ditt kommunisere med TV-en din trådløst, uten å gå via en trådløs ruter.

Lefdal - så mye mer enn elektronikk

Hos Lefdal handler det ikke om å være størst, men vi vil gjerne være best. Vi vil være den butikken du kommer til, og den butikken du føler deg velkommen hos. Det handler om mer enn pris og produkt – det handler om deg. Derfor gjør vi vårt ytterste for at Lefdal-opplevelsen er perfekt – før, etter og under kjøpet.

 TV Hjelp - Hjemme

TV Hjelp - Hjemme

Fungerer ikke ting som de skal med TV-en? Vi kan hjelpe deg med alt fra opp- og sammenkobling til kanalsortering og instruksjon i bruk. Avtal tid med en av våre spesialister for 30 minutter med TV-hjelp, og vi kommer hjem til deg.

Sist oppdatert: 20.12.2016 08:31:37